Erityiskiitosta Vaasan Kalevalaiset saivat helmikuussa 2021 tapahtuneesta Kansallispukuhiihto-tempauksesta, josta tuli ilmiö sosiaalisessa mediassa.
– Kansallispukuhiihto tuotti laajasti iloa koronapandemian rajoitusten aikana. Hauska tempaus toi kulttuuriperintöä ja ruumiinkulttuuria esille talvisessa luonnossa tavalla, johon jokaisen oli helppo tarttua, Kalevalaisten Naisten Liiton toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen kertoo palkitsemisperusteista.
Innostusta ja huumoria
Kansallispukuhiihdon lisäksi Vaasan Kalevalaiset järjestävät vuosittain erilaisia kansallispukutapahtumia ja monipuolista kulttuuri- ja perinnetoimintaa.
– Jäsenistöstämme löytyy monipuolista kansanperinteen osaamista, innostusta ja ennen kaikkea huumoria, Vaasan Kalevalaisten puheenjohtaja Riikka Paakkunainen kertoo.
”Jäsenistöltämme löytyy osaamista, innostusta ja ennen kaikkea huumoria.”
Kansallispukuhiihto toi yhdistyksen toiminnalle laajaa näkyvyyttä.
– Pääsimme jopa ehdolle YLE:n hiihtokupla-gaalaan. Tekemäämme kansallispukuhiihtojulkaisua on katsottu sosiaalisessa mediassa lähes 50 000 kertaa, ja se on levinnyt myös Suomen rajojen ulkopuolelle, hän lisää.
Kansanperinnettä ja muinaishistoriaa
Vaasan Kalevalaiset haluaa tuoda esiin suomalaisen kansanperinteen lisäksi myös Vaasan alueen muinaishistoriaa.
– Haluamme toiminnallamme tuoda esiin myös lähistöllä sijaitsevia kiinnostavia historiallisia ja luontoarvoiltaan tärkeitä paikkoja, kuten esimerkiksi Hovioikeudenmetsä Vaasassa, Nissashagan rautakautinen polku Maalahdessa ja noidistaan tuttu Kuivilanvuori Isossakyrössä, Paakkunainen kertoo.
Kalevalaiset Naiset
Vaasan Kalevalaiset ry on yksi Kalevalaisten Naisten Liiton jäsenyhdistyksistä. Kalevalaisten Naisten Liitolla on tällä hetkellä noin 50 jäsenyhdistystä ja 2 500 henkilöjäsentä eri puolella Suomea ja Ruotsia.
Kalevalaisten Naisten Liitto omistaa Kalevala Korun ja vastaa sen omistajaohjauksesta.